Det er ved at være en del år siden, at der blev lavet en kampagne der hed: ”har du talt med dit barn i dag?”. Forældre i deres fortravlede hverdag blev kærligt gjort opmærksom på vigtigheden i at få sat sig ned og talt med deres barn eller børn, hver dag.

Den samme kampagne har jeg lyst til at lave til kærester og ægtefolk. Det bliver tydeligere og tydeligere for mig, i de parterapier, jeg har med mine klienter, at par taler mindre og mindre sammen. Dvs. de taler om en masse hverdagsting: har du husket at købe mælk, hvad sagde de i børnehaven, har du haft en god dag osv osv osv. Overfladesnak vil jeg kalde det. Mens den nysgerrige, undersøgende og dybere samtale bliver mindre.

Jeg støder ofte på paradokset, i mine parterapier, at jo længere tid et par har været sammen, jo ”mindre” kender de faktisk hinanden.

Når jeg hører hvordan mine klienter taler på hinandens vegne, ofte i den allerbedste mening, ligger jeg mærke til de siger: ”jeg kunne se på hende, at hun var træt og jeg ved at hun ikke har lyst til at jeg så……” ”jeg spurgte ham slet ikke, for jeg kunne høre på ham, at han var sur og derfor ville han ikke gide….. ”jeg regnede ikke med……. For sådan plejer det at være. Nu har jeg kendt hende så længe, så det ved jeg bare” og sådan fortsætter sætningerne i det uendelige. Det undrer det mig, at de ikke spørger i stedet for at ”de går ud fra”. Muligheden for ”opklaring” er let og jeg vil mene der er en ”opklaringsgaranti” på 100 %. Det er sjovt at se, hvor overraskede parrene bliver, når jeg beder dem om at spørge deres partner om det de helt automatisk går ud fra. Svaret stemmer sjældent overens med deres forestilling.

Det er så interessant at tænke på, at når 2 mennesker møder hinanden, så er der en helt naturlig interesse og nysgerrighed overfor den anden. Hvordan oplever du….?, hvad kan du bedst lide?, hvordan er det for dig når?, hvad gør dig glad?, hvad var det der gjorde dig så ked af det?, hvordan er farven blå, blå for dig? Osv osv….. vi interesserer os, undersøger, undrer os og er nysgerrige, men som tiden går, stiller vi færre og færre spørgsmål, fordi vi mener ,at nu kender vi til alt om hinanden. ”vi har været sammen i så mange år, så jeg kender hende/ham ud og ind”

Det er der måske også en del sandhed i, men jeg tænker også, at det er vigtigt, at vi forholder os det faktum, at vi alle sammen forandrer os og udvikler os hele tiden, hvilket betyder, at det menneske vi var for 2, 3 eller 5 år siden, ja bare så sent som i går, har flyttet sig i den ene eller anden retning. Derfor er det så vigtigt at bevare nysgerrigheden og ”den undersøgende tilgang” til hinanden. Gør man det, vil det være med til at bevare gnisten og nærheden i mellem sig og man vil måske ydermere, undgå at skulle stifte bekendtskab med sætningerne ” vi gled fra hinanden” eller vi voksede fra hinanden” i sit eget parforhold.

Har du fået blod på tanden til at være nysgerrig overfor din kæreste så er åbne spørgsmål, der giver mulighed for uddybende svar, som eksemplerne hér, gode:

Hvad gjorde det ved dig?, hvad betød/betyder det for dig?, hvordan var den oplevelse for dig?, Hvad kunne du/ville du ellers ha gjort?, hvordan har du tænkt dig at……?, hvad/hvordan tænker/føler du om det?, hvordan oplevede du det?

Opfordringen er nu givet videre. Inviter nysgerrigheden tilbage i dit og jeres liv. Jeg vil gøre det samme og fluks ringe til min kæreste og spørge ham om, hvordan han har oplevet sin dag, hvad der har været det bedste, sjoveste eller værste og hvad han kunne tænke sig at aftenen kom til at bestå af. I dette skrevne øjeblik, bliver jeg inspireret og får lyst til, at give ham en “ja”-aften. En aften, hvor jeg har tænkt mig at sige “ja” til alt hvad han foreslår og beder om, uden at han ved det.

Jeg er rigtig nysgerrig efter at høre, hvordan det er, har været eller er blevet i dit parforhold. Giver det jeg skriver, om nysgerrighed, mening for dig? Vækker det genkendelse? Udover at jeg får stillet min nysgerrighed, vil det nemlig også gøre mig utrolig glad, at høre dine kommentarer.

Jeg ønsker dig, alle de bedste oplevelser med nysgerrigheden

Smil fra Jill

Seneste indlæg: